Om artklart

Det krävs en liten förklaring. 

Eric Hanson är formgivaren och som älskar att skapa och formge utifrån naturmaterial blandat med återbruk och hantverk med ett konstnärligt uttryck. 

Under alla år har jag sett något användbart i det som andra ansett vara förbrukat. Det finns något vackert, ja skönt i en rostig plåtbit eller nött bräda. Allt går att återanvända till t.ex. en ljusstake eller en dörr i ett skåp. Jag utgår för det mesta från någon gammal, förbrukad detalj när jag skapar mina alster. Jag kan inte riktigt förklara varför jag tycker det är så roligt att jobba med detta. Visst handlar det om miljön men i första hand om utmaningen att gå nya vägar, hitta nya former. Samtidigt som det är estetiskt och vackert bär det med sig en  historia. När jag ser det rostiga röret som tillsammans med träbiten formas till en ljusstake blir jag förundrad; om och om igen, ja förälskad i det vackra och det enkla. Jag vet att kreativiteten inte har några gränser.                                                     

Allt började när jag som 14-åring fick en svarv i konfirmationspresent. Denna användes flitigt i vår källare och utökades efterhand med fler maskiner då intresset och kunskapen växte. Vid 20-års ålder var jag utbildad slöjdlärare, och båtbyggare. Min pappas morfar hade ett bomärke i form av ett x och därför blev det erix som funnits med sedan starten. Det var från början ett beställningssnickeri och nu med snart 40 års erfarenhet av trähantverk har det utvecklats till att innefatta så mycket mer. Jag vill förgylla vår innemiljö både på jobbet och hemma. Tänk vad mycket vackert vi behöver fästa ögonen på! Därför jobbar jag idag med trä men också i andra naturmaterial blandat med återbruk. Jag har även en utbildning inom konstsmide på Stenebyskolan och 2 års studier i keramik.

 

Skulpturlampa